torsdag den 24. oktober 2013

Derfor skal du stemme - selvom du er ung!

Åbner man for radioen på daglig basis, hører man ikke om andet end at de unge risikerer at blive den tabte generation ved dette kommunalvalg. Og det på trods af, at mange forskere dagligt udtaler sig om, at unge igennem flere generationer generelt ikke har en særlig stor andel af stemmerne ved kommunalvalg og at året i år derfor ligger nogenlunde på linie med kommunalvalg i tidligere tider.
Der er ingen tvivl om, at det er problematisk, at en stor del af samfundet ikke stemmer, men måske ville det ændre sig, hvis man vendte problematikken om:
Det er ikke de unge som bliver den tabte generation, men omvendt lokalpolitikerne som taber i længden. Hvis de unge ikke stemmer og der i øvrigt ikke er mange andre der stemmer ved kommunalvalg, må problemet i sidste ende lande på lokalpolitikernes bord.
Har man ikke folket bag sig, kan det ikke forsvares, at man træffer beslutninger på borgernes vegne. Fortsætter den spiral vil politikerne i sidste ende ikke have det mandat det kræver at lede en kommune. Og så er det ikke den unge generation som er tabt, men derimod vores demokrati.

Nu er det heldigvis ikke så slemt - endnu.
Til gengæld er det en reel udfordring, at få den unge generation til stemmeurnerne og det kan egentlig undre mig. Nogle mener at kommunalpolitik fortrinsvis er for gamle og børnefamilier, men det mener jeg bestemt ikke er rigtigt. Udfordringen ligger nok i, at de unge ikke ved nok om, hvad de faktisk kan påvirke ved at stemme, og at vi er for dårlige til at fortælle hvad de får ud af det.
Sms beskeder, starbucks valgsteder og sexede plakater har ikke megen effekt, hvis ikke indholdet kan kobles til de unges hverdag.

Her er nogle gode grunde til hvorfor du skal stemme - også selvom du er ung.

Boligen og byen:
Kommunen bestemmer over de almene boliger, herunder studieboliger, kollegier og ungdomsboliger, hvor mange der bygges og hvor meget de skal koste og desuden hvordan man kommer i betragtning til dem.

Kommunen beslutter hvor meget du kan få i boligstøtte.

Kommunen sørger for at du får tømt skraldespanden, ryddet cykelstien for sne, når du skal cykle i skole og at der er asfalt på vejene så du kan komme derhen uden en punktering.

Uddannelsesområdet:
Kommunen er med til at skaffe nye uddannelsesinstitutioner og studiepladser til din by.

Jobsområdet:
De forhandler også med de virksomheder der i fremtiden skal lægge deres arbejdspladser i din by og dermed skaber vækst, praktikpladser og forretningsliv.

Sport:
Kommunen støtter nye idrætsanlæg hvor du dyrker sport, går til fodboldkampe eller ser anden sport.
De bygger stier til at løbe på, parker til at leve og bevæge sig i.

Kultur:
Kommunen støtter musiklivet med støtte til kommunale spillesteder og festivaler, der skaffer ny 
musik til byen og stiller øvelokaler til rådighed.
De støtter også museer og kultur/ungdomshuse i din by, hvor du kan opleve ny kunst og være sammen med andre unge..

Kommunen tager initiativ til byudvikling, herunder nye områder som skal udvikles f.eks havneområder med havnebade, promenader, rekreative områder, hang outs og aktiviteter i byen, til gavn for dit udeliv, festivalliv, og dit idrætsliv.

Og når alt det her er sagt, er der kun tilbage at sige, at lokalpolitikere har halvt så meget bureaukrati som folketingspolitkere, meget kortere vej fra tanke til handling og dermed mulighed for at foretage ændringer i din hverdag, som kan mærkes lige nu og her..... Behøver du egentlig flere gode grunde?

Ingen kommentarer: